Hankintalistalla on perussetti tarvikkeita. Päädyin tilaamaan netistä metrin mustaa ja saman verran metallisinistä 0,3mm latexia, toimitusaika < 5vk.

Seuraavaksi sitten työvälineet. Hmm... liimaa. Mutta nyt ei erikeepperi käy vaan pitää olla maitoliimaa. Työpajassa oli käytössä Kiillon maitoliima joten turvallisuushakuinen aloittelijahan lähtee hakemaan kaupasta täsmälleen samanlaista putelia. Näin noviisille tuli tietysti mieleen että Kiillon tuotteita on ainakin rautakaupan hyllyssä joskus näkynyt - suunta siis lähimpään isoon rautakauppaan.

Kiertelen K-raudan käytäviä toisessa kädessäni pullo Tikkurilan Ruiskuohennetta latexin putsausta varten ja kainalossa köysivyyhti. Käyn kurkkaamassa liimahyllyä tuloksetta, mutta havaitsen kauempana vielä toisen hyllyn, jonka päädyssä on lupaava kyltti “erikoisliimat”. Nyt löytyy jo vähän kaikenlaista, mutta ei maitoliimaa. Takaisin tavallisten liimojen hyllylle ja nyt otan silmän käteen, vaan ei auta. Edelleenkin yleisliimaa, puuliimaa, kontaktiliimaa, mitälieliimaa, useita Kiillon tuotteita mutta ei maitoliimaa. Nykäisen hihasta ohi kiitävää myyjää ja kysyn tuotetta ihan nimeltä. Ystävällinen myyjä tulee kanssani silmäilemään sitä samaista hyllyä jonka jo muutamaan kertaan haravoin läpi. Ei löydy ei.

Sitten myyjä yllättäen kysyy: “mihin maitoliimaa käytetään?”
En ole valmistautunut kysymykseen joten täräytän: “Latexin liimaamiseen”
“Siis mihin?” myyjä äimistelee.
“No tuota, niinkuin kumin ja sellaisen...”
Myyjä katsoo minua sadasosasekunnin liian pitkään ja tulen kiusaantuneen tietoiseksi köysivyyhdestäni. Yhdessä tutkimme hylly läpi vielä uudestaan, edelleen tuloksetta.
Kovasti myyjä päivittee kun ei nyt kyllä löydy ja kun kainosti tiedustelen että mistä kaupasta tuotetta mahdollisesti kannattaisi kysellä, saan ohjeen kääntyä läheisen tapetti-, laatta- ja muovimattoliikkeen puoleen.

Kipitän kassan kautta ulos ja kurvaan tapettikaupan pihaan. Suora suunta liimahyllylle ja välitön pettymys. Ei maitoliimaa. Kysyn taas myyjältä apua ja hetken etsimisen jälkeen tulee kysymys: “Mihin sitä käytetään?” Ja tällä kertaa vastaan: “Kumin liimaamiseen, noin niinkuin vaikka askarteluissa ja kurahousutkin voi paikata.” Myyjä käy hyllyn vielä kertaalleen läpi ja pahoittelee kun tuotetta ei löydy. Kiillon tuotteita toki on kokonainen rivi, erityisesti Puuliima on edustettuna kolmessa eri koossa. Valitettavasti myyjä ei osaa neuvoa seuraavaa kohdettakaan.

Kotona surffaan netistä Kiillon sivut, mutta sielläkään ei ole mainintaa jälleenmyyjistä vaikka itse tuote löytyykin. Googlettamalla löydän linkin askartelukauppaan, jonka varastosta liima näyttää olevan juuri lopusta ja lisäksi viitteen Prisman valikoimaan. No mutta! Erikoisliima kantoon samalla kuin ruokaostokset, mikäs sen parempi yhtälö. Tyytyväisenä kipitän seuraavana päivänä lähimpään Prismaan liimaostoksille, vaan jo hyllyä lähestyessäni tiedän pettyväni. *keleen puuliima. Kuka ihme nyt puuta haluaa liimata? Kysyn vaan...

Takaisin internetin ihmemaahan ja tälläkertaa foorumeita lukemaan. Eipä aikaakaan kun löydän useita viitteitä Bauhausin loistokkaaseen Kiilto valikoimaan. Lähin Bauhaus ei ole ihan naapurissa, joten menee useampi päivä ennenkuin pääsen vihdoin karauttamaan peltiratsuni kohti päämäärää. Ja pienenä vinkkinä Bauhaussin kauppiaille voisin antaa sellaisen ehdotuksen, että myymäläkartta olisi kiva ihan siinä ovella...

Aikani pyörittyäni löydän jo tutun Kiillon puuliiman, sekä valikoiman kaikkea muuta paitsi etsimääni. Luottaen kuitenkin lähteeseeni etsin myyjän siinä toivossa että liimat on ripoltetu jälleen ympäri myymälää. Pettymyksekseni myyjä kuitenkin sanoo että tässä on kaikki liimat ja jälleen silmäilemme hyllyn läpi yhä uudestaan ja uudestaan.

“Mihin sitä maitoliimaa oikein käyt...”
“Kurahousujen liimaamiseen!” Ja aurinkoinen hymy perään.
“Tässä olisi tällainen putkilo, joka näyttäisi olevan maitoliimaa” Ja myyjä ottaa käteensä pikkuruisen tuubin jotakin jähmeän oloista siirappia.
“En usko että toimii, pitäisi olla helposti siveltävää”.
Pettyneenä laahustan pois kaupasta ja mietin seuraavaa siirtoa. Olisihan se vaan hiukan tyhmää tilata suomalaisen valmistajan tuotetta ulkomailta.

Ajelen harmain mielin kotiin päin, kunnes silmäkulmastani spottaan Sinellin tienvarsimainoksen. Ahaa elämys, tiukka vasen ja kohta kurvaan parkkipaikalle.
Kysyn ensimmäiseltä vastaan tulevalta myyjältä: “Kiillon maitoliimaa?”
Pirteä vastaus: “Tottakai! Tännepäin...”

Hetkeä myöhemmin näen jo tutun pänikän hyllyssä - puuliiman vieressä. Mitähän pervoja Sinellin asiakaskuntaan kuuluu kun eivät edes kysyneet että mihin sitä käytetään...


Listalta vielä loput hankinnat:
Geelikynät Tiimarista, leikkurin ja alustan lainaan äidin tilkkutöistä ja vanulaput sekä rievut mistälie.

Kun otan keskenjääneen toppini esiin lopputöitä varten tajuan että minultahan puuttuu vielä saumarulla. Lähin kauppa on Claes Ohlson jonka valikoimasta kyllä löytyy saumarulla - tosin vain pehmeä. Mistä ihmeestä löydän kovan saumarullan? Voi itkut...